/slikaFoto: Internet
Zanimljivosti

Grčki ministar zabranio mobilne telefone u školama

Grčki ministar obrazovanja Kostas Gavroglu uputio je cirkularnu poruku u kojoj navodi da se zabranjuje učenicima u školskim prostorijama da koriste mobilne telefone i druge uređaje, koji imaju sposobnost fotografisanja i snimanja.


Ministar je u poruci, takođe, zabranio da se objavljuju fotografije i video-snimci učenika u školi na školskim veb-sajtovima.

 
Kako prenosi grčki portal Prototema, cirkularna poruka uključuje četiri preporuke.Prva je da učenicima neće biti dozvoljeno da nose mobilne telefone u školu.

Kao druga stavka navodi se da učenicima neće biti dozvoljeno ni da nose druge elektronske uređaje ili uređaje za igre, koji imaju sistem za obradu slike i zvuka u školskim prostorijama.

Ekvivalentni uređaji za snimanje zvuka i slike, koji su im dostupni za vreme nastave, jedno će moći da se koriste pod nadzorom nastavnika.

Navodi se i da nastavnici, pored dostupnih elektronskih uređaja, mogu da koriste svoju sopstvenu ličnu elektronsku opremu tokom i za potrebe nastave, ali u okviru obrazovnog procesa, u skladu sa bezbednosnim pravilima i relevantnim odredbama o zaštiti ličnih podataka učenika i nastavnika.

Jedna od preporuka je i da bi trebalo izbegavati objavljivanje fotografija i video-snimaka sa učenicima na školskim sajtovima jer fotografije, navodi se u poruci, predstavljaju lične podatke.

Kao četvrta preporuka navodi se da nije dozvoljena upotreba bezbednosnih kamera u učionicama za vreme rada u školi.

Izvor: www.rtvbn.com

Komentari

Ostavite komentar