/slikaFoto: N.N.
Život

Svakog jutra pojedite jednu na prazan stomak

Smokve sa razlogom zovu rajsko voće Mediterana. Njeni ljekoviti delovi su plod, mliječni sok, list i kora drveta. Suva verzija smokve smatra se superhranom koja nam je dostupna tokom cijele godine, ali teško može da nadmaši sočne plodove koji se na našim prostorima uzgajaju već hiljadama godina...


Sirove smokve sadrže do 80 odsto vode, a s obzirom na to da u nutricionističkom smislu smokva stimuliše energiju, najbolje ju je jesti ujutru.

Smanjuje krvni pritisak


Smokve su sjajan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Mineral kalijum nam je slabo dostupan u hrani, a neophodan nam je za funkcionisanje organizma. Veliki broj ljudi pati od manjka kalijuma zbog pojačane konzumacije soli.

Pomaže pri mršavljenju


Dobar je izvor prehrambenih vlakna koja poboljšavaju probavu i duže nam daje osjećaj sitosti, pa tako pomaže pri gubitku kilograma. Smokva u svom sastavu sadrži veću količinu topljivih i netopljivih vlakana nego ostalo voće. Topljiva vlakna utiču i na smanjivanje holesterola u krvi. U 100 grama smokve nalaze se samo 74 kalorije.

Snižava šećer u krvi

Smokvini listovi snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti osim u pripremi raznih jela i u pripremi čajeva. Neka istraživanja su pokazala da smokva pomaže u regulisanju šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1.

Pomaže kod dobrog raspoloženja


Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa koji našem tijelu daje energiju, osigurava elastičnost kože i snažne mišiće. Još jedna dobrobit vitamina B kompleksa je da pospješuje rad mozga i samim tim koncentraciju i pamćenje te poboljšava cjelokupno naše raspoloženje. Ako su nesanica i PMS rezultati vašeg nezadovoljstva, smokva zbog velikog sadržaja magnezijuma, može pomoći.

Pomaže kod bradavica


U narodnoj medicini smokve se smatraju izvrsnim pomoćnicima kod problema s izraslinama na koži kao što su bradavice i kurje oči. Dovoljno je da polovinu svježeg ploda prislonite na mesto na tijelu gde se problem nalazi, ostavite preko noći, a ujutro isperete vrućom vodom. Nakon toga uklanjanje problema ide lakše, a po potrebi postupak možete ponoviti i do 5 puta.

Sadrže bogatstvo vitamina i minerala


Visoka koncentracija glukoze i fruktoze predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli, industrijski šećer. Sadrže puno gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina B6, E, C, te vitamina A. Bogate su i beta- karotenom pa je preporučljivo jesti smokve nekoliko dana prije sunčanja. Sadrži visok udio vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i kod detoksikacije.

Izvor: Informer.rs

Komentari

Ostavite komentar