/slikaFoto: pixabay.com/ilustracija
Život

Kokosovo ulje u borbi protiv strija

Tigrove prugice ili strije mogu se pojaviti na tijelu iz brojnih razloga.


Prvi i osnovni je trudnoća, usljed rastezanja kože kako se tijelo žene prilagođava novom stanju. Drugi je prekomjerna težina, a treći nagli rast u pubertetu. Koji god da je razlog, pojava strija je neprijatno iskustvo, često do te mjere, da žene biraju invazivne metode uklanjanja strija.

Danas ćemo vas upoznati sa jednom prirodnom metodom borbe protiv strija. U pitanju je kokosovo ulje. Kao visoko hidratantno sredstvo puno antibakterijskih svojstava, kokosovo ulje ima višestruku korist za vašu kožu.

Čaroliju u kokosovom ulju stvara prisustvo slobodnih masnih kiselina, uključujući laurinsku, palmitinsku, oleinsku i linolnu. Kokosovo ulje se naširoko koristi za tretman poboljšanja izgleda strija. Iako ih ne može u potpunosti eliminisati, ono čini da strije budu manje vidljive.

Hidrirana i nahranjena koža je elastičnija i samim tim manje sklona pojavi strija, dok one postojeće strije, usljed tretmana kokosovim uljem, postaju manje izražene. Kokosovo ulje sprečava gubitak vode iz epidermalnog sloja koji kožu održava vlažnom.

Osim toga, ono povećava razvoj kolagena koji je od vitalnog značaja za zaceljivanje rana i ožiljaka. Poznato je i da kokosovo ulje štiti kožu od UV oštećenja, kao i da svojim protivupalnim dejstvima sprečava pojavu ekcema i atopijskog dermatitisa.

Čisto kokosovo ulje

Potrebno: 1 kašika djevičanskog kokosovog ulja

Primjena: zagrijati ulje u mikrotalasnoj rerni nekoliko sekundi. Nanijeti toplo ulje na područje zahvaćeno strijama i nježno masirati kružnim pokretima. Ostaviti preko noći da djeluje. Upotreba je moguća svakodnevno.

Kokosovo ulje i aloe vera

Potrebno: 1 kašika djevičanskog kokosovog ulja i 1 kašika svježeg gela od aloja vere

Primjena: zagrijati kokosovo ulje u mikrotalasnoj rerni, a potom dodati aloe vera gel. Promiješati i nanijeti na područje na kom se nalaze strije i masirati nježnim pokretima. Ostaviti da djeluje preko noći. Ponavljati svaki dan.

Kokosovo i ricinusovo ulje

Potrebno: 1 kašika ricinusovog ulja i 1 kašika djevičanskog kokosovog ulja

Primjena: pomiješati ulja u jednoj posudi i masirati oko 15 min zahvaćeno područje. Ostaviti da djeluje preko noći. Moguće je koristiti ovu metodu svaki dan.

Kokosovo ulje i kurkuma

Potrebno: ½ kašike kurkume u prahu i 1 kašika djevičanskog kokosovog ulja

Primjena: pomiješati kurkumu i ulje u jednoj posudi i nježno masirati zahvaćeno područje strijama. Ostaviti da odstoji na koži oko 1 sat, a potom isprati pod mlazom tople vode. Nanijeti na kožu potom hidratantnu kremu.

Izvor: Nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar