/slikaFoto: unsplash
Život

Savjeti za smanjenje stresa i anksioznosti na poslu!

Pokušaj pozitivnije gledati na stvari, jer pored izazovnih radnih zadataka, rokova i obaveza, sigurno ima nešto te čini sretnim na poslu, nešto što te raduje.


Fokusiraj se na ono što voliš i što je pozitivno u tvom poslu i radnom okruženju, odradi prvo radne zadatke koji su teži, ujutro dok ti je bolja koncentracija, a i psihološki će ti biti lakše da prvo riješiš teže zadatke, a da se onda posvetiš onoj vrsti posla, koja te više inspiriše i čini sretnijom osobom. Pokušaj svoj posao sagledati iz neke druge perspektive, prepoznaj pozitivne stvari u okviru posla koji radiš. Pokušaj pronaći neku dodatnu motivaciju i inspiraciju.

Identifikuj situacije, koje povećavaju nivo stresa na poslu. Šta je to što je tvoj okidač stresa? Često ne možemo razumjeti zašto smo izloženi stresu, šta nas je iznerviralo, opteretilo, pritisnulo, razočaralo, razbjesnilo. A to nas čini još više nervoznima i bespomoćnim.

Dakle, ako možeš identifikuj razloge stresa na poslu, šta te čini nesretnom osobom na poslu. Posmatraj situacije koje te čine paranoičnim, nervoznim, a zatim napravi listu tih situacija i razloga. Zatim, provjeri kojim stresnim situacijma možeš upravljati, a kojima uopšte ne možeš. U skladu s tim, radi na stvarima kojima možeš upravljati i koje možeš riješiti i unaprijediti. To će sniziti nivo tvog stresa.

Napravi pauze u radu. Možemo nastaviti raditi nekoliko sati bez ikakvog odmora, ali to nas na kraju umori i produktivnost, fokus i koncentracija opadaju. Dakle, odmori i napravi kraće pauze, jer su neophodne tokom radnog vremena. Ako možeš prošetaj, pojedi nešto zdravo, pij dosta vode, udahni svježeg vazduha, protegni se.

Ljudi bi trebali slaviti uspjeh na svom poslu i radnom mjestu. Ukoliko je moguće predloži nadređenima i kolegama, neki dan za slobodne aktivnosti, za opuštanje, druženje, zajedničku kafu, razgovor, izlazak, ručak i slično. Druženje i trenuci za opuštanje na poslu, smanjuju nivo stresa i povećavaju nivo zadovoljstva, ispunjenosti, sreće i produktivnosti na poslu.

Izvor: Ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar