/slikaFoto: unsplash
Život

4 prirodna načina da ojačaš svoj imunitet

Postoje mnogobrojni prirodni načini za poboljšanje imuniteta, koji će učiniti da se osjećamo odlično, bez obzira na vremenske prilike i godišnja doba. Predstavljamo ti 4 prirodna načina kako da ojačaš svoj imunitet!


Kreći se

Nije samo zdrava ishrana ono što nas sprema, da se borimo protiv bilo koje bolesti. Dokazano je da redovno vježbanje, takođe može imati važnu ulogu. Smatra se da čak i umjerena vježba ili šetnja u trajanju od samo 30 minuta dnevno, može upola umanjiti rizik od prehlade i gripe, u odnosu na one koji ne vježbaju.

Redovno kretanje pomaže da osiguramo, da naše tijelo isprazni sve što mu više ne treba, kao i da podrži naše vitalne organe, da rade na svom vrhuncu.

Pojedi 5 porcija voća i povrća dnevno

Mnogi od nas, čuli su važnost svakodnevne konzumacije voća i povrća, ali čini se da nedostatak ove grupe namirnica, može imati više efekta na naše tijelo, nego što smo ikada vjerovali.

Mnogi su prepuni antioksidanata, vitamina i minerala, koji ne samo da pomažu našem tijelu da savršeno radi, već pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, prije nego što one čak i napadnu.

Mnoga istraživanja, pokazala su kako bijeli luk, med i đumbir, imaju svojstva za jačanje imuniteta, koja mogu pomoći da se mnogi od nas osjećaju zdravo.

Odmori se

Treba li nam više razloga da se vratimo u krevet i odmaramo i spavamo malo više? Srećom, vrijeme pod pokrivačem može pomoći jačanju našeg imunološkog sistema, kao i stvoriti osjećaj dobrog odmora i spremnosti da se lakše borimo sa dnevnim aktivnostima ili se opustimo uz Netflix, dobru knjigu ili bilo šta što nas opušta.

Naša tijela proizvode citokine, dok spavamo. Šta su citokini? To su ćelije zadužene za borbu protiv bilo koje infekcije. Dugotrajni nedostatak sna, znači da često propustimo njegove brojne prednosti i da bi naš imunološki sistem, dugoročno mogao biti manje moćan, ukoliko nemamo kvalitetan san.

Smanji stres

Smanjenje stresa je siguran način da prirodno poboljšamo svoj imunološki sistem. Problemi sa spavanjem, često su povezani sa prevelikim stresom. Osim toga, previše brige može dovesti do toga, da naš imuni sistem pati. To je zato što se naše tijelo stalno nalazi u svađi ili stanju leta, a naš mozak šalje signale da moramo biti spremni na sve u svakom trenutku.

Svi ti hormoni koji lebde oko našeg tijela, uskoro pokažu kako naš imunološki sistem pati. Srećom, vježbe poput joge i meditacije su sjajni načini, da držimo nivo stresa pod kontrolom.

Pripremi svoji imunitet za jesen kvalitetnim snom, smanjenjem stresa, povećanjem konzumacije voća i povrća i vježbanjem.

Izvor: Ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar